Scroll Top

Oncologie fysiotherapie

oncologie fysiotherapie

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Bij sommige van deze problemen kan de fysiotherapeut helpen. Fysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte.

De behandeling van de fysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

  1. In de curatieve fase:  als de behandeling gericht is op genezing. Hierbij helpt de oncologiefysiotherapeut bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden
  2. In de palliatieve fase: werken patiënten samen met de fysiotherapeut aan het behoud van wat ze nog kunnen.
  3. In de terminale fase: begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij steeds minder kan.

Door de vroegtijdige ontdekking (via screening) en betere behandelmethoden krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. Mensen moeten (op hun eigen manier) leren omgaan met de nieuwe situatie. Fysiotherapeuten kunnen hierbij een ondersteunende rol vervullen.

Soms houden mensen, die behandeld zijn voor kanker, restverschijnselen over. Denk hierbij aan vermoeidheid. Daardoor zijn ze geneigd om minder te bewegen, terwijl voor hen bewegen juist extra belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.

De behandeling heeft vaak een multi-disciplinair karakter met bijvoorbeeld ergotherapie en logopedie. 

Onze fysiotherapeut heeft uitgebreide nascholing op het gebied van oncologie, maar is niet in het bezit van de mastertitel oncologiefysiotherapeut.

Bekijk ook onze andere specialisaties.

×

 

HALLO!

Klik op hieronder op Fysiotherapie Torenveld om een Whats App gesprek te beginnen.

× Hoe kan ik je helpen?