Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie, ook wel orofaciale therapie genoemd, kan u helpen bij klachten in het hoofd/ hals gebied en het kauwstelsel. De kaakfysiotherapeut geeft uitleg over het functioneren en gebruik van het kauwstelsel, daarnaast geeft de kaakfysiotherapeut ook adviezen voor een juist hiervan. Ook kan hij helpen bij het afleren van bepaalde (verkeerde) gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel. Vaak bent u zich hier niet bewust van.

Door adviezen en begeleiding kan de kaakfysiotherapeut helpen met het afleren van deze gewoontes, bijvoorbeeld zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen.

Kaakfysiotherapie kan effectief zijn bij veelvoorkomende klachten als:

  • Knappende kaakgewrichten
  • Kaakklemmen en/of tandenknarsen
  • Oorsuizen of oorklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Klachten in het hoofd/halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

Verder is er aandacht voor het ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel.

Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

 

Wat betreft de kaakfysiotherapie werken wij nauw samen met tandartsen en kaakchirurgen uit de regio. U kunt verwezen worden voor kaakfysiotherapie, maar u kunt ook zonder verwijsbrief een afspraak maken. 
Meer informatie over kaakfysiotherapie vindt u op HIER op de website van de beroepsvereniging.

Bekijk ook onze andere specialisaties.